Skip to content

Artikel: Opioïden zouden niet voorgeschreven moeten worden voor lage rugpijn

Een recente studie in Sydney, Australië, heeft opmerkelijke bevindingen onthuld over het gebruik van opioïden bij de behandeling van acute lage rug- en nekpijn.De OPAL-studie, was een drievoudig geblindeerd, placebo-gecontroleerd gerandomiseerd onderzoek, richtte zich op de doeltreffendheid en veiligheid van opioïden bij deze veelvoorkomende vormen van pijn.

De studie, uitgevoerd in samenwerking met 157 eerstelijnszorg- en spoedeisende hulplocaties in Sydney, rekruteerde volwassenen van 18 jaar en ouder met lage rug- of nekpijn van minstens matige ernst, die maximaal 12 weken aanhield. De deelnemers werden willekeurig verdeeld in twee groepen: de ene kreeg standaard aanbevolen zorg in combinatie met een opioïde (oxycodon-naloxon, tot 20 mg oxycodon per dag, oraal), terwijl de andere groep dezelfde zorg ontving en een identiek placebo kreeg, gedurende maximaal zes weken.

Het belangrijkste meetpunt van de studie was de ernst van de pijn na zes weken. Van de 347 gerekruteerde deelnemers, met 174 in de opioïdegroep en 173 in de placebogroep, vertoonden de resultaten geen significant verschil in pijnintensiteit tussen de twee groepen aan het einde van de zes weken durende onderzoeksperiode.

Dit suggereert dat het gebruik van opioïden niet moet worden aanbevolen voor acute niet-specifieke lage rug- of nekpijn. De zes jaar durende studie benadrukt de noodzaak van een heroverweging van deze praktijk en de behoefte aan een op bewijs gebaseerde aanpak voor de behandeling van deze aandoeningen.

Lees het hele artikel hier.

Back To Top
Zoeken