Skip to content

Bewustwording van Opioïdengebruik: RTL nieuws en NPO spraakmakers

Vorige maand was onze Marcel Bouvy naar aanleiding van het artikel gepubliceerd in het NRC, op basis van TAPTOE onderzoeksbevindingen, te gast bij RTL nieuws en NPO 1 spraakmakers.

Het gebruik van opioïden, zoals oxycodon en fentanyl, blijft namelijk gestaag toenemen, wat tot ernstig verontrusting leidt vanwege de verslavende eigenschappen van deze medicijnen. Marcel Bouvy benadrukt in beide gesprekken dat het goed gaat bij de meeste patiënten, maar dat opioïden op lange termijn vaak minder effectief zijn tegen de pijn. Trials tonen aan dat paracatemol op lange termijn effectiever zijn met minder bijwerkingen. Maar patiënten kampen wel met steeds meer bijwerkingen (obstipatie, risico op vallen, geheugenproblemen, gebitsproblemen, en emotionele afvlakking, en mogelijk verslavingsproblematiek).

De focus ligt hierbij dan ook op bewustwording bij zowel patiënten als zorgverleners. Denk hier aan kleinere hoeveelheden meegeven, en beter bekend zijn met de risico’s van opioïden, zodat veilig en zorgzaam gebruik bevordert kan worden. “Ik zie nog steeds dat er veel patiënten zijn die zich niet bewust zijn van de risico’s. Het is belangrijk dat mensen zich realiseren dat deze middelen bedoeld zijn voor kortdurend gebruik.”

Wil je meer inzichten verkrijgen? Lees het volledige artikel op RTL Nieuws of luister naar het fragment op NPO 1 Spraakmakers (vanaf 1:10:30).

Back To Top
Zoeken