Skip to content

Doe nu de cursus: Verantwoord Gebruik van Opioïden – huisartsen en apothekers

Cursus: Verantwoord Gebruik van Opioïden voor Huisartsen en Apothekers!

Uit ons TAPTOE-onderzoek blijkt dat zorgverleners gemotiveerd zijn om de zorg rondom opioïden te verbeteren, maar dat ze onvoldoende praktische handvatten hebben om dit te realiseren.

Mede hierom hebben wij meegewerkt aan het opzetten van een cursus “Verantwoord Gebruik van Opioïden” voor huisartsen en apothekers . De cursus zal het komende jaar GRATIS worden aangeboden! Bovendien ontvangt u accreditatiepunten voor uw deelname.

Waarom deze cursus?

Opioïden zijn krachtige pijnstillers die cruciaal zijn voor de behandeling van ernstige pijn, maar ze brengen ook serieuze risico’s met zich mee, vooral bij langdurig gebruik. De behoefte aan kennis en praktische handvatten op dit gebied is de afgelopen jaren alleen maar toegenomen.

In deze cursus richten we ons op de recente ontwikkelingen en aanbevelingen van de NHG-Standaard Pijn, inclusief de Handreiking Afbouw Opioïden. Ook delen we inzichten uit recent onderzoek en bieden we praktische strategieën die u direct kunt toepassen in uw dagelijkse praktijk.

Wat kunt u verwachten?

  • Leren in welke situaties en waarom opioïden (niet) voorgeschreven moeten worden
  • Leren wat de risico’s op korte en lange termijn zijn van opioïden
  • Leer over alternatieven en verwijzingsmogelijkheden
  • Leer over de voor- en nadelen van verschillende opioïden en de mogelijkheden tot switchen
  • Leer hoe u opioïden kunt afbouwen
  • Leer over mogelijke ontwenningsverschijnselen en het beleid daarbij
  • Leer wat motiverende gespreksvoering inhoudt en de belangrijkste fasen hiervan

Wanneer en waar?

U kunt de cursus volgen op uw eigen tempo en op elk moment dat het u uitkomt! De cursus is online beschikbaar via de volgende links:

Indien u geen abonnement hebt, klik bovenaan ‘Probeer gratis’ en kies voor de cursus ‘Verantwoord gebruik van opioïden’. Mis deze kans niet om uw kennis te vergroten en uw patiëntenzorg te verbeteren!

Back To Top
Zoeken