Skip to content

PW artikel: Apotheker begeleidt afbouwen oxycodon

Op 12 januari 2024 verscheen er een artikel in het Pharmaceutisch Weekblad over het afbouwen van opioïden in de eerste lijn. In dit artikel beschrijven Elsemiek Jansen-Groot Koerkamp en Mette Heringa een casus van een 65-jarige vrouw die al elf jaar oxycodon gebruikt. Haar huisarts wil graag dat zij stopt, maar mevrouw is niet gemotiveerd en wil de opioïden niet afbouwen, deels vanwege moeizaam contact met de huisarts. Mevrouw heeft aangegeven dat de huisarts altijd begint over afbouwen bij elke kwaal, waardoor zij niet wil afbouwen.

De casus bespreekt hoe de apotheker dit proces heeft opgepakt, na aanvraag van de huisarts. De apotheker heeft een afbouwschema opgesteld en het afbouwproces besproken, inclusief afbouwstappen en mogelijke ontwenningsverschijnselen. Afhankelijk van wat voor de patiënt werkt, wordt het moment gekozen waarop de afbouw kan worden gestart. Bijvoorbeeld, als inslapen moeilijk is, wordt eerst de ochtenddosering verlaagd. Wekelijkse telefoongesprekken helpen bij de afbouw.

Mevrouw heeft ontwenningsverschijnselen ervaren, maar na 4 weken is ook een NSAID gestart, wat voldoende verlichting bood. Na de afbouw voelt mevrouw zich opgewekter, heeft ze een sterker geheugen en zijn zowel de zorgverlener als mevrouw blij dat ze van de oxycodon af is.

Indien u een abonnement heeft, kunt u het gehele artikel hier teruglezen.

Back To Top
Zoeken