Skip to content

POINTER: Zorgen om stijgend aantal gebruikers opioïde pijnstillers

Op 22 oktober 2022 verscheen Prof. Dr. Albert Dahan, hoogleraar in de anesthesiologie, op Pointer, het platform voor onderzoeksjournalistiek van KRO-NCRV.

Deze keer met het thema: “Verslaafd aan doktersrecept”, dat naar voren kwam vanwege de groeiende bezorgdheid over het stijgende aantal gebruikers van opioïde pijnstillers. Na een periode van lichte daling afgelopen twee jaar, is deze trend weer aan het toenemen.

Binnen TAPTOE hebben we opgemerkt dat de aandacht voor het zorgvuldig voorschrijven van opioïden tijdens de coronacrisis enigszins naar de achtergrond lijkt te zijn verschoven. Niettemin hebben we ook een groeiende interesse waargenomen onder huisartsen en apothekers om zich te verdiepen in het onderwerp opioïden en de kwaliteit van zorg op dit gebied te verbeteren. (Deelname aan TRIO-3P studie liep storm).

De aangrijpende verhalen die in dit programma werden verteld, zijn voor ons niet nieuw, maar biedt een aangrijpend beeld van de realiteit die veel mensen in Nederland ervaren met betrekking tot het gebruik van opioïden. Soortgelijke verhalen werden ook gedeeld in onze studie naar de ontwikkeling van een stoornis in het gebruik van opioïden en de ervaringen met afbouwen. De thema’s die hieruit naar voren kwamen kunt u hier terug lezen.

Het is duidelijk dat er nog veel werk te verrichten is om opioïden veiliger te gebruiken en de risico’s ervan onder de aandacht te brengen, zodat we samen kunnen bijdragen aan verantwoord gebruik van opioïde medicatie.

Voor meer informatie, bezoek: https://pointer.kro-ncrv.nl/zorgen-stijgend-gebruikers-opioide-pijnstillers

U kunt de uitzending ook hier terugkijken: https://www.npostart.nl/pointer/22-10-2023/KN_1732485

Back To Top
Zoeken