Skip to content

VICE artikel: Hoe mijn mateloze gedrag me een fentanylverslaving gaf

Op 28 augustus 2023 werd een artikel gepubliceerd op VICE met de titel: “Hoe mijn mateloze gedrag me een fentanylverslaving gaf,” waarin commentaar wordt gegeven door Prof. Dr. Marcel Bouvy.

Het artikel vertelt het verhaal van Max (27) die worstelt met een stoornis in het gebruik van opioïden en fentanyl. Zijn problemen begonnen nadat hem oxycodon was voorgeschreven na een auto-ongeluk. De zorgwekkende toename in het voorschrijven van opiaten, zoals oxycodon en fentanyl, voor minder ernstige ingrepen wordt benadrukt. Marcel Bouvy, TAPTOE projectleader en hoogleraar Farmaceutische patiëntenzorg aan de Universiteit van Utrecht, maakt zich zorgen over deze trend en wijst erop dat ongeveer vijf procent van de bevolking aanleg heeft voor opiatenverslaving. Bouvy benadrukt ook dat er onvoldoende inzicht is in het gebruik van deze medicijnen door patiënten.

Het verhaal van Max illustreert hoe hij verslaafd raakte, mede doordat hij aanvankelijk geloofde dat deze medicijnen minder verslavend waren dan morfine. Zijn worsteling met verslaving heeft zijn leven ontwricht, zijn relaties beïnvloed en heeft geleid tot talloze herstelpogingen. Na vele ups en downs heeft hij zijn verslaving geaccepteerd als een levenslange ziekte. Hij benadrukt het belang van acceptatie en herstel in de strijd tegen opioïdenverslaving.

Dit verhaal toont de ernstige gevolgen van opioïdenverslaving en benadrukt de noodzaak van bewustwording en preventie. Deze bevindingen zijn niet uniek; in Nederland hebben 25 patiënten met een stoornis in het gebruik van opioïden op recept vergelijkbare ervaringen gedeeld. Hieronder vindt u een illustratie met de belangrijkste bevindingen.

Wil je meer lezen over het verhaal van Max, klik dan hier. Wil je meer lezen over hoe patiënten beschrijven hoe ze een stoornis in het gebruik ontwikkelen, klik dan hier.

Back To Top
Zoeken